Na czym polega ekologiczna metoda uprawy herbaty i dlaczego powinniśmy zainteresować się herbatą pochodzą z takich upraw?
Na czym polega ekologiczna metoda uprawy herbaty i dlaczego powinniśmy zainteresować się herbatą pochodzą z takich upraw?

Na czym polega ekologiczna metoda uprawy herbaty i dlaczego powinniśmy zainteresować się herbatą pochodzą z takich upraw?

Zielona herbata MaoFeng pochodząca z ekologicznych upraw w Chinach

Po pierwsze ekologiczne uprawy herbaty wyglądają zupełnie inaczej niż zwykłe uprawy, na ekologicznych uprawach herbaty możemy zaobserwować nie tylko krzewy herbaciane ale np. palmy kokosowe, imbir, drzewa cynamonowe czy wanilie. Dlaczego? Taka duża różnorodność biologiczna pozwala tworzyć ekosystem, który chroni krzewy Camellii Sinensis przed szkodnikami i chorobami co ma wpływ na jakość i ilość zbiorów oraz smak naszego naparu. Kolejną charakterystyczną cechą ekologicznych upraw jest brak pestycydów dzięki czemu żadne szkodliwe substancje nie docierają do naszego naparu, pestycydy są jednym z głównych powodów wyjaławiania i degradacji gleby, kultywowanie pól herbacianych w sposób ekologiczny pozwoli zachować właściwości dla nas i dla przyszłych pokoleń. Uprawy bez pestycydów zużywają również mniej wody.

Dbanie o nasze ekosystemy oraz klimat jest dla przetrwania plonów kluczowe, nieszczęśliwym przykładem mogą tu być Chińskie prowincje Yunnan i Fujian, słynące z upraw herbaty, które z każdym rokiem dają coraz mniej owocne plony przez coraz dłuższe okresy suszy lub skrajne ulewy.

 

Jak może wyglądać przyszłość upraw herbaty i nie tylko herbaty?

Jakiś czas temu pojawiła się nowa technologia w rolnictwie, która na razie jest w fazie badań i wczesnego rozwoju, mowa o rolnictwie wertykalnym. Technologia ta jest na razie opłacalna tylko i wyłącznie przy uprawie dużej roślin takich jak np. sałata, rukola, jarmuż czy pomidory koktajlowe. Dzięki farmom wertykalnym zużywa się o wiele mniej wody przy uprawach, pestycydy nie są potrzebne przez co nie degradujemy gleby. Brak opłacalności przez zużycie energii elektrycznej nie pozwala na razie na hodowanie większości roślin, jednak jest dużo obiecujących ulepszeń, które być może w przyszłości pozwolą ekonomicznie i ekologicznie hodować ryż, herbatę, kawę czy nawet rośliny strączkowe. Na razie pozostaje nam jednak konsumpcja plonów z ekologicznych upraw, które nie szkodzą ziemi.

Jeżeli chcesz poczytać więcej naszych artykułów o tej i innej tematyce to zapraszamy do zapisania się na newsletter.

 

Nasze źródła:

https://www.voanews.com/
Max Planck Research Institute: https://www.mpg.de/en
IPCC Climate Report: https://www.ipcc.ch/report/ar5/syr/

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl