
Żurawinowa herbata budująca odporność
Dziś przychodzimy do was z propozycją rozgrzewającej, aromatycznej, ale przede wszystkim pysznej herbaty która w dodatku jest łatwa w przygotowaniu. Jest to połączenie czarnej herbaty, żurawiny, pomarańczy, imbiru i jeszcze kilku przypraw. Mieszanka ta jest nie tylko pyszna ale na tez właściwości lecznicze i rozgrzewające. Żurawina jest znana ze swoich właściwości, które pomagają przy infekcjach układu wydalniczego, ma tez właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne i w dodatku jest pyszna. Dla podkręcenia smaku napoju dodaliśmy do niego słodką pomarańcze, imbir, goździki i anyż. Oto jak krok po kroku wykonać samemu ten przepis
Składniki: Herbata czarna (2-3 łyżki)
Żurawina (garść)
Pomarańcza (1-2 plastry)
Imbir (0,5-1cm)
Anyż (1 gwizdka)
Goździki (3-4 sztuki)
Przygotowanie:
Do garnka dajemy umyte owoce, imbir i przyprawy. Zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu. Kiedy żurawina zacznie pękać, a napar przyjmie różowe zabarwienie możemy dosypać herbatę i odstawić na bok. Po 2-3 minutach nasz napój jest gotowy, wystarczy przelać go przez sitko i można delektować się smakiem. P.s idealnie do napoju pasują ciasteczka korzenne, dajcie znać w komentarzu jakie wy macie sposoby na jesienno-zimową herbatę