Poznaj czarną herbatę.
Poznaj czarną herbatę.

Czarna herbata -  można pomyśleć, że nie ma w niej nic niezwykłego, jednak pozory mylą. Czarna herbata to wciąż ta sama roślina co np. herbata zielona czy biała. Czy zastanawialiście co czyni ją najpopularniejszą herbatą w Polsce i Europie? 

Czarna Chińska herbata Lapsang Souchong o dymnym aromacie

Zawdzięcza ona swoją popularność Brytyjczykom, którzy rozsmakowali się w czarnym naparze już w XVI w. To oni sprowadzili ją z Indii do Europy. W tym okresie również w Rosji pito tzw. czaj czyli czarną herbatę zaparzoną w klasycznym samowarze. Historia jednak nie jest jedynym czynnikiem, dzięki któremu czarna herbata jest tak popularna. Różni się ona od pozostałych herbat tym, że jest w pełni zoksydowana (utleniona) czemu zawdzięcza swoją barwę i smak. Jednak nie każda czarna herbata smakuje tak samo, dużo zależy tutaj od terroir (terenu i klimatu w którym rośnie), zestawimy ze sobą dla przykładu herbatę Kenijską i Darjeelinga, będzie to duży kontrast aby dobrze pokazać jak czarne herbaty mogą się różnić od siebie:

 

-Herbata z Kenii (Afryka wschodnia) charakteryzuje się głębokim i wyrazistym smakiem, ciemną barwą naparu, pełnym i gęstym body(gęstością naparu którą da się wyczuć w ustach). Najczęściej produkowaną herbatą w Kenii jest odmiana assamska w formie CTC - są to małe granulki herbaty, które możemy znaleźć w większości saszetek z czarną herbatą. To właśnie ten smak najczęściej przychodzi na myśl ludziom, którzy często piją herbatę w saszetkach znanych marek kiedy ktoś powie “herbata”.

 

-Kontrastem dla czarnej herbaty z Kenii jest herbata z miasta Darjeeling w Bengalu w Indiach. Poddawana jest oksydacji tylko w około 90% czemu zawdzięcza delikatniejszy smak, lepsza jako popołudniowa herbata. Dobrze komponuje się z mlekiem przez swój lekko orzechowy posmak, kolor naparu również przypomina bardziej barwę orzecha. Darjeeling jest również przygotowywany w formie łamanych lub pełnych, zwiniętych listków (Broken Pekoe/ Orange Pekoe) z różną ilością pąków w składzie zależnie od producenta (więcej o oznaczeniach jakości herbaty niebawem na blogu).

Czarna herbata Darjeeling z płatkami rózy.

 

Jak widać na powyższym przykładzie, mimo że gatunek ten sam, a herbata bardzo podobnie obrabiana to jednak znacznie się różni dzięki położeniu geograficznemu. Dlatego warto próbować różnych herbat z różnych części świata, nigdy nie wiemy która z nich pozytywnie zaskoczy nasze zmysły. Ja osobiście właśnie dzięki takim próbom poznałem swoją ulubioną herbatę Mountain Shu Puerh.

 

~Szymon

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl